Adulting: About Portion

After some time of break I’m finally back with this topic, adulting.

Another thing I realize after going through this life up until now is: you need to realize that everything has its portion // sounds like everyone has his own role – but it’s a bit different.. In the previous, I may emphasize more about The Almighty’s power, that we are given chances and fate according to Him. Here, I will emphasize more about our own self.

Here, I will talk about portioning // budgeting // block-ing

Intinya sih kalau kita (harusnya) bisa membagi daya kita dalam menjalani hidup.

What do I mean by daya including time, money, energy, thoughts, even feeling.

 

Let’s start from time

Kenapa kalau pulang sekolah/bubaran sesuatu kita biasa baca Q. S. 103?

Semakin besar, semakin sadar kalau kerugian manusia yang sangat-sangat-sangat besar itu…. menyia-nyiakan waktu ūüė¶

We cannot return the time passed.. Make sure u utilize your time as it should be spent #selfreminder #selfreminder #selfreminder #selfreminder #selfreminder999999999x

Jangan pernah punya niat untuk menunda sesuatu (kecuali kalau memang mau mengerjakannya di suatu waktu tertentu yang memang dialokasikan untuk hal itu dan ada hal yang lebih penting/bermanfaat untuk dikerjakan saat ini)

Lalu, kalau sudah memilih melakukan apa, harus bertanggung jawab untuk itu.. Kalau waktunya bekerja yasudah bekerja, kalau waktunya belajar yasudah belajar, kalau waktunya ibadah (bukan niat, tapi kegiatan), yasudah ibadah. Anw ini bukan masalah multi-tasking atau engga, tapi lebih kayak you have to give time its right..

Even, other people are expecting us to be aware about time. As being older, there are more people affected by how we spend our time – but I will talk more about this in Respect session (maybe).

 

To think about money…

Dulu mungkin mikirnya uang yang dipunya yaudah terserah mau diapain. My parents only remind me to be not so hedonic, to save some amount of money. I never knew about the importance of budgeting before.

Manusia adalah musuh untuk apa yang tidak diketahui. Fortunately, manusia dibekali akal, jadi cukup cerdas untuk mencari tahu, untuk belajar dari mana saja. Since this is a topic I don’t have enough experience, maybe you can watch on Youtube (I like The Financial Diet channel) or Instagram Account (Cerdik Mapan, Jouska, etc).

Intinya, harta itu titipan, ternyata apa-apanya ada porsinya, jadi harus dipikirkan bagaimana alokasi penggunaannya biar berkah sesuai ketentuan-Nya, untuk mendapat ridha-Nya.

 

Then, energy…

This point intinya sih activity that takes your energy (either physically or psychically)

Some days/week ago, one friend said, “Ya sudah cukup lah kuliah 8 semester seengganya untuk ngejalanin hidup. Mau nyari apalagi sih?” (Sebenernya agak lupa sih kata-katanya gimana, tapi kurang lebih kayak gitu)..

That question hit me soo deep, which apparently make me a bit sad Рsince I spent extra 2 semesters. Anyway that sad truth might be what I need, indeed.

Ya, jadi kita hidup engga cuma untuk jadi seorang ‘student’. We’ve been in school since 4 to 22, it holds big portion in our life. That big until maybe we forget we still have to survive after(grads)wards.

Semakin besar, semakin sadar kalau ada hal-hal lain yang harus diberikan haknya dengan alokasi energi kita di sana.

Simplest thing? Tubuh kita.

“Tubuhmu punya hak atas dirimu…”

Tapi, gimana caranya memenuhi hak kalau belum tahu haknya apa saja? Kalau sudah tahu pun, harus tahu juga gimana cara memenuhi hak-hak itu sesuai ketentuan-Nya.

Through this adulting, I come to know that there are zillion things I need to learn Рbut the learning itself is not only within this phase, it is continual, never ending, until the time I meet My Creator.

Thinking it’s too late? It’s never too late to learn kok, kan kata-Nya juga jangan berputus asa dari rahmat-Nya… Honestly,¬†I even still try to cope with this thought sih. However constraints are inevitable, pasti ada. Makanya, priority topic can’t be separated from adulting (maybe I’ll talk about that on the next (?) post)

 

Let’s talk about thoughts…

Manusia diperintahkan untuk berpikir, untuk mengetahui yang mana yang baik, yang buruk, yang benar, yang salah, yang boleh, yang tidak boleh. Berpikir untuk membantu diri ini dalam menjalani hidup sesuai cara-Nya.

Bukan untuk menyulitkan…

Jadi, sebenarnya engga perlu kebanyakan mikir sampai lupa melakukan apa yang seharusnya dilakukan (sooooooo me………)

How to reduce giving too much portion on unnecessary thinking? When start feeling trapped in unconscious thinking – it might take about 2 minutes before you could realize, count 1-2-3 and move your body, blink, walk, stretch; express your self, start doing something, create something. Don’t get trapped. Too much thinking might inhibit you from having outcomes.

 

And about feelings…

Namanya juga wanita, apa-apanya bisa dihubungin sama perasaan.

Manusia boleh banget punya banyak perasaan. Semakin besar, semakin sadar kalau tidak boleh egois sama perasaan diri sendiri. Jadi kalau mau sedih, sedihnya sedikit aja (sekalian curhat). Engga perlu kebanyakan, karena ada perasaan-perasaan lain yang berhak dirasakan juga he he he he he he he he :”)

 

Maybe there are more?

Tapi mari cukupkan sampai sini dulu – post ini masih mungkin diubah sesuai keluangan dan keinginan –

To wrap up: everything has its portion. Tanggung jawab kita memberikan mereka (things in lyf) haknya sesuai porsinya. Tolong bantu dengan doa ya, semoga kita sama-sama bisa menjadi orang-orang yang ‘adil’ dalam per-porsi-an ini, yang tidak melampaui batas, yang tidak menyalahi ketentuan-Nya!

 

XOXO,

Ayu Fatmawati

Advertisements

Adulting: about role

Role¬†(n) —¬†rol¬†¬†\¬†ňąrŇćl¬†\
– a character assigned or assumed / a function or part performed especially in a particular operation or process

(capek pake bahasa inggris)

jadi ya intinya ayu sedikit sadar kalau
setiap orang punya perannya masing-masing,
dan ayu harus makin yakin kalau
waktu yang dikasih bakal cukup-cukup aja buat mainin perannya – seutuhnya;
terus ayu juga tidak bisa tidak berterima kasih karena di hidup  ini
ayu bertemu orang-orang yang memainkan peran mereka dengan sangat baik,
sampai pada akhirnya, apapun perannya, akhir dari hidup setiap orang tetep sama: mati.

Adulting: about expectation

Expectation (n) —¬†ex¬∑pec¬∑ta¬∑tion¬†¬†\¬†ňĆek-ňĆspek-ňątńĀ-sh…ôn¬†,¬†ik-¬†\
– A strong belief that something will happen or be the case in the future.

Happiness may be caused by good thing comes when you least expect it.
Living 20+ years, I’ve known that what happens in life is not always be like what we want..
Yet I’ve just understood that human shouldn’t expect towards things in this life,
not anything,
but Allah.

Expecting nothing from the beginning might be easier than overcoming the hurt feeling of not meeting expectation afterwards.
Eh I can’t tell which is harder, both are not easy.
But this year I’ve finally realized what people said as “pedihnya sebuah pengharapan” (??)

Let’s admit that most of us ever had crush(es).
I was once, twice, expecting something from someone in return of what I had felt.

Then I realized I was so stupid,¬† thinking “Siapa aku berhak dicintai :(”
— but still expect magic happens between us??
Crushing only makes you desperate. Love should be reciprocate feelings, ryt?
Now I come to the point: just don’t have feeling towards other when he doesn’t have feeling for you —¬†daripada capek sendiri.
So it should be like this: “Siapa kamu berhak aku cintai :)”
— gagitu juga deng – depends on people..

I mean, now I know when I want to give my love then it’s because I want to give it,
because of my inner self, without expecting in return.

At this state, ones I know loves me so much, bigger than mine, is Allah
— and Rasulullah, and followed by mom, dad, sister :’
I know my love for them will never be enough
— and who am I deserving love from any other else?

He
He

Expectation also becomes something that has to be managed well beyond that matter.
Having good school track record (in previous chapter) doesn’t guarantee having good life track record.
I am not as smart as I thought, and maybe smart is not enough, you need luck;
I also forget that you need to strive for what you want

Bye-bye time I’ve passed because of me expecting for the result, only
– without understanding the process (drop a tear)

So then from this adulting thing I embrace more feelings gitu.
It’s okay to be regretful a bit, sad a tiny little bit, unworthy a very tiny little bit, you can be not happy.
As those feeling can be self reflection.

Mungkin intinya just let it be, but still go for it ūüôā
Gitu deh pokoknya.

#easiersaidthandone #namanyajugaanakmuda

Adulting

This will be an incremental post.

In the year of 2017, I’ve never thought before what I would face mostly related to adulting, and¬†moving to ‘new chapter in human’s life’ is challenging.

There are some points I want to share in this post, which cannot be separated from my adulting phase – which means: yes this post is so me!

This post might include my view on:

Expectation – Portion – Role – Priority – Respect – Acceptance – Fear

 

See you on the next post(s)!

Promise(s)

Promise is just a promise, that even I cannot¬†guarantee promise(s) I’ve made..

But let me tell myself, at the very least, that I’ve ever thought about my own self.

That I made promise(s).

I promise myself, I was and am and will always be happy for being me,

and that I have to be grateful,

and learn to be better.

Per-plexed

Why can’t time stop for a while so I could clear my mind…

Why can’t the future be shown so I wouldn’t be so confused thinking about it…

Why can’t the past be changed so I would have regretted for nothing…

 

Because it is life.

Ups.

Real life, I mean.

 

Mohon doanya ya, supaya saya diberi petunjuk yang lurus oleh Yang Maha Kuasa :’

Dan selalu bisa bersyukur!

Dan segala doa baik lainnya!

Doa yang sama untukmu juga!

Terima kasih!

Source of Happiness

Like a friend’s tweet, “The existence of you increasing my serotonin,” – and my endorphin.

Even though actually one should¬†define their own happiness, I¬†agree with the saying to see someone you’re into can make you happy.

If to be loved is a gift, so is to love, i suppose?

Even though¬†you cannot choose whom your heart will fall into…

At the same time happiness comes, a-kind-of fear comes along.

Why is that……………….

For this unknown feeling you’re scared of, remember that anything you’re scared of isn’t actually (that) scary.

As people said, why don’t enjoy¬†it¬†while it lasts…?

 

Merely a Venusian, with her complex emotion.

#Ishouldstopbabbling